Koktejlové dekorace – první doušek koktejlu si užijte očima
Základem každého koktejlu je kromě chuti také jeho prezentace. Samozřejmě musí být chutný, ale měl by také upoutat na první pohled.
Naštěstí to vůbec není složité. Jak moc zdobit koktejl si jednoduše odvodíte například dle jeho objemu. Čím více je drink takzvaně dlouhý, ovocný a osvěžující, tím více můžeme využít naši představivost při zdobení sklenice.
Dalšími nápovědami jsou dominující ingredience či chutě v koktejlu. Ty z velké většiny určují jaký druh ovoce, případně ovocné kůry jsou pro ozdobu zapotřebí.
Základní metody zdobení:
čerstvým ovocem
sušeným ovocem
citrusovými kůrami
koktejlovými třešněmi
čerstvými bylinkami
solnou nebo cukrovou krustou
pomocí pěny vzniklé šejkováním
pomocí ozdobných napichovátek
Ozdobná napichovátka
Napichovátka jsou základním vybavením, které pro tvorbu ozdob budete potřebovat. Perfektně poslouží jednorázová, například bambusová napichovátka s uzlíkem. Chcete-li šetřit přírodu a mít něco znovu použitelného, pak určitě pořiďte nerezová napichovátka.
parádní retro šmrnc pro dlouhé plážové koktejly vytvoříte s napichovátky s palmičkou nebo klasickým deštníčkem.
Zdobení čerstvým ovocem
Příkladem drinků zdobených spoustou čerstvého ovoce jsou tiki koktejly. Ty se proslavily zejména pro jejich zrádnou sílu alkoholu, jež se schovává za množstvím dalších nealkoholických ingrediencí, jako ovocné šťávy, sirupy a podobně. Na první pohled vás na těchto koktejlech upoutá bohaté ovocné dekorace v podobě klínků ananasu, plátků pomeranče, nesmí chybět snítka máty nebo ananasové listy.
Koktejly, které si na střídmé zdobení nepotrpí jsou Mai-tai, Zombie, Pimms No.1 Cup nebo Rum Swizzle.
Pro manipulaci s ovocem použijte buďto pinzetu, vidličku, ale posloužit můžou také kleštičky na led.
Ozdoby ze sušeného ovoce
Sušené plody přinášejí do koktejlů zajímavou texturu a kontrast. Švestky, meruňky nebo jablka poskytují bohatost chutí a zároveň krásně zdobí sklenici. Perfektně drink doplní sušené citrusové plátky, kde můžou jednoduše nahradit čerstvé ovoce.
Zdobení citrusovými kůrami
Kůra z citrusů je jedním z prvních způsobů, jakým se koktejly začaly v minulosti dekorovat. Pro koktejly jako Cosmopolitan, Old Fashioned nebo Sazerac jsou citrusové kůry klíčové. Hlavním důvodem je, že použití kůry nemá jen estetický důvod, ale jedná se zároveň o další ingredienci koktejlu. Dáno je to aromatickými silicemi nacházející se v citrusové kůře. Tyto silice se při zmáčknutí kůry rozstříknou po celém povrchu drinku a tím jej dodatečně aromatizují. K uloupnutí kůry vám nejlépe poslouží škrabka, nejlépe taková, která umožňuje vykrajování také úzkých dlouhých proužků, díky kterým vytvoříte efektní spirály.
Koktejlové třešně
Koktejlové třešně bezesporu stojí za popularitou a některých z nejznámějších koktejlů. Pro mnoho lidí dokonce bez třešničky koktejl jakoby neexistoval. Drinky jako Piňa Colada, Chupito nebo třeba Manhattan jsou s touto sladkou dekorací neodmyslitelně spojené. Koktejlové třešně se v prvé řadě dělí na ty se stopkou a bez stopky, ke každému drinku se lépe hodí jiné. Pomyslný Rolls-Royce mezi koktejlovými třešněmi jsou černé Luxardo Maraschino cherries.
Čerstvé bylinky
Koktejly jako Mojito, Gin Basil Smash nebo Paloma se zdobí tradičně čerstvými bylinkami, které jsou buďto použity i jako dominantní ingredience nebo na podpoření chuti drinku samotného.
Solná nebo cukrová krusta
Jestli jste někdy v životě pili drink Margarita, tak vám jistě neunikla zvláštnost, kterou se tento drink liší od ostatních. Na okraji sklenice najdete slanou krustu, která podpoří chuť tequily. Podobně jako u Margarity, tak i u na koňaku postaveném Sidecar najdete krustu, v tomto případě cukrovou.
krustu vytvoříte jednoduše. Ukrojte měsíček limety nebo citronu a přejeďte s ním po okraji sklenice. Okraj pote namočte do soli nebo cukru. U vytváření krusty se meze nekladou, hodí se ke koktejlu červená barva? Namočte okraj namisto citronové šťávy do trošky grenadiny. Namísto cukru nebo soli lze použít například kakao, mleté oříšky nebo kokos, tak jako v koktejlu Batida de Coco.
Pomocí pěny vzniklé šejkováním
Přidáním vaječného bílku nebo aquafaby , ale také ovocných šťáv nebo speciálního sirupu Giffard Egg White na drinku vytvoříte krásnou mikro pěnu, která sama o sobě tvoří zajímavou dekoraci. Například koktejl New York Sour kromě zmíněné pěny již žádnou dodatečnou dekoraci nevyžaduje. U koktejlu Espresso Martini se na pěnu položí 3 kávová zrnka. A například u Clover Club povrch ozdobte 2-3 čerstvými malinami.