Vieux Carré – Výjimečný drink pro milovníky Manhattanu
Patří-li Manhattan mezi vaše oblíbené koktejly, tak Vieux Carré bude pro vaše chuťové pohárky trefou do černého. Tradiční souhru žitné whisky a vermutu totiž v tomto drinku rozvíjí koňak a francouzský likér Benedictine o ovocné a bylinné tóny a vytvářejí tím pozoruhodný chuťově harmonický celek. Koktejl vymyslel v roce 1938 v New Orleans barman Walter Bergeron a pojmenoval ho podle francouzského označení pro neworleanskou čtvrt French quarter plnou jazzových klubů a bujarého nočního života.
Budete potřebovat
- 25 ml žitné whisky Rittenhouse Rye
- 25 ml koňaku Hennessy VS
- 25 ml červeného vermutu Dolin Rouge
- 15 ml likéru Benedictine
- 2 střiky Angostury Bitters
- 2 střiky Peychaud’s Bitters
- led
- citrón na citronovou kúru
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/vieux-carre-set-ingredienci/
Vybavení
- sklenice coupette 180 – 200 ml
- míchací sklenice
- barmanská lžička
- odměrka
- sítko Julep
- škrabka na citronovou kůru
Jak si namíchat
- Do míchací sklenice si odměřte jednotlivé ingredience.
- Přidejte Angostura Bitters a Peychaud’s Bitters.
- Doplňte led, aby v míchací sklenici tvořil kopec nad uroveň odměřených surovin.
- Barmanskou lžičkou míchejte po obvodu sklenice přibližně 15 vteřin.
- Následně přeceďte přes Julep sítko do vychlazené sklenice. Sítko Julep slouží zejména pro zamezení napadání ledu z míchací sklenice do koktejlové sklenice.
- Z citrónu odkrojte škrabkou plátek citronové kůry.
- Na drink z kůry vystříkněte silice a ozdobte drink vložením do sklenice, položením na okraj nebo nasazením nakrojené kůry na okraj sklenice.
TIP: Koktej podávejte v couptte sklenici (tzv. miska) nebo v martini sklenici obdobně jako je tomu u koktejlu Manhattan. V letních měsících si zkuste Vieux Carré s ledem v lowball sklenici o objemu cca 300 ml. Koktejl si tím vychutnáte při konstantní teplotě a odtávající led bude postupně proměňovat chuťový profil drinku. Upozorňujeme, že sklenice musí být v tomto případě, před nacezením koktejlu z míchací sklenice, plná čistého ledu. Velkým množstvím ledu zpomalíte odtávání ledu a tím i eliminujte rychlé naředění koktejlu.
Poznámky z degustace
Při ochutnávce jsme koktejl zkoušeli míchat s různými červenými vermuty a rovněž jsme experimentovali s poměrem likéru Benedictine. V koktejlu se nám nejvíce osvědčil Dolin de Chambery Rouge Vermut. Ten vyniká svým lehkým a sušším charakterem, který se velmi dobře doplňuje s bylinným likérem Benedictine, který dodává drinku dostatečnou sladkost. V tradičním receptu na koktejl Vieux Carré je obsažena pouze lžička likéru Benedictine (cca 5 ml), nicméně se nám chuťově nejvíce osvědčila modernější varianta drinku s 15 ml tohoto francouzského bylinného likéru. Výsledný koktejl jsme podávali ve skleničce Crystalex Pralines 180 ml. Budete-li preferovat podávání na ledu můžete vyzkoušet například sklenice Melodia RCR 310 ml.