Recept na originální irskou kávu
O horkém nápoji na bázi whisky, který na tuzemských nápojových lístcích můžete najít i pod jeho originálním názvem Irish coffee, slyšel snad každý. Irskou kávu v různých podobách dostanete téměř v každé restauraci, ale popravdě oblíbený drink devalvují časté nešvary jako je příprava z espressa, použití neoriginální nebo nedostatečného množství whisky či přidání šlehačky ve spreji. Chcete-li si však vychutnat skutečnou chuť Zeleného ostrova, jak se často Irsku říká, připravte si Irskou kávu z pravé irské whiskey podle našeho receptu.
Budete potřebovat
- 2 lžičky třtinového cukru
- 40 ml irské whiskey bushmills
- 150 ml filtrované kávy
- našlehanou 30% smetanu
Vybavení
- french press / aeropress / dripper / moka konvička
- skleněný hrnek nebo sklenici na stopce o objemu cca 250 ml
- ruční šlehač
- odměrka
Jak si namíchat
- Základem přípravy je nahřát sklenici a to tak, že ji naplňte horkou vodou, kterou vzápětí vylejte.
- Do sklenice přidejte 2 lžičky třtinového cukru.
- Přidejte cca 1,5 dl filtrované kávy.
- Nechejte cukr rozpustit a přidejte 3-4 cl irské whisky.
- Vyšlehejte smetanu, aby zhoustla, ale zároveň zůstala stále tekutá.
- Pomalu nalejte přes lžíci smetanu na kávu.
Vytisknout recept
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.