Penicilin – lahodná kůra do sychravého počasí

penicilin coktail

V roce 2005 barman Sam Ross v newyorském baru Milk & Honey objevil atraktivní chuťové spojení medu, zázvoru a whisky. Medicínské tóny koktejlu, které dodávají med, zázvor a rašelinová whisky, jí přisoudili název podle účinného antibiotika léčícího infekce a angíny. Koktejl si svojí originalitou získal za pár let takovou popularitu v barech po celém světě, že už jej řada lidí z branže považuje za klasiku.


Budete potřebovat

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/penicilin-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Do šejkru nadávkujte míchanou skotskou whisky, zázvorový a medový sirup, citronovou šťávu.
  2. Přidejte led, šejkr uzavřete a protřepejte po dobu přibližně 10 – 15 vteřin.
  3. Sklenici lowball naplňte ledem a obsah šejkru vyprázděte do připravené sklenice. Pokud nepoužíváte šejkr s vestavěným sítkem, tak použijte sítko Julep, aby led z šejkru nenapadal do sklenice. Doporučujeme rovněž použít jemné sítko, aby se do koktejlu nedostaly úlomky ledu, které vznikají šejkováním. 
  4. Vrch drinku pokropte rašelinovou whisky.
  5. Ozdobte kandovaným zázvorem buďto vložením do namíchaného drinku nebo položením na okraj sklenice za pomocí napichovátka.

TIP:  Kombinaci medového a zázvorového sirupu můžete nahradit vlastním medovo-zázvorovým sirupem, který připravíte z medu, vody a čerstvého zázvoru. Na kousky nakrájený zázvor povaříte 20 minut ve vodě v poměru 1:1. V horkém (ne vařícím) výluhu ze zázvoru následně rozmícháte med v poměru 1:1. Popřípadě můžete použít Monin závorový sirup a medový si vyrobit ve stejném poměru jednotlivých složek. Doporučujeme použít kvalitní řemeslně vyráběný med.


Poznámky z degustace

Základní složku koktejlu jsme použili míchanou skotskou whisky The Famous Grouse pro typickou štiplavost, která se velmi dobře chuťově doplňuje se štiplavostí zázvoru. Rašelinovou whisky jsme zvolili Ardbeg Ten z ostrova Islay pro její jedinečné medicínsko-kouřové aroma. Použít můžete například i whisky Laphroaig 10y.

Přestože většina receptů doporučuje 20 – 30 ml sirupu, tak se nám po sérii různých variant zdála 15 ml kombinace obou sirupů jako dostatečná. Navíc se koktejl zdobí kandovaným proslazovaným zázvorem, který navíc doplňuje sladkost dodávanou sirupy. Podle chuti můžete rovněž manipulovat s  proporcí medového vůči zázvorovému sirupu a tím měnit poměr štiplavosti a medového nádechu koktejlu.

Oficiální recepty na koktejl Penicilin doporučují kombinaci 60 ml míchané whisky s 7,5 ml kouřové rašelinové whisky. Jste-li milovníci kouřových whisky stejně jako my, tak doporučujeme podíl kouřové whisky navýšit na úkor míchané whisky a tím podtrhnout i osobitost koktejlu, kterou v koktejlu reprezentují rašelinové tóny whisky z ostrova Islay.

Koktejl jsme zkoušeli míchat z čerstvého zázvoru, kdy jsme v šejkru drtítkem namačkali čtyři plátky zázvoru a ty pak protřepali s ostatními ingrediencemi. Štiplavost koktejlu byla ovšem příliš výrazná a chuťově převažovala nad ostatními složkami koktejlu. Proto jsme raději upřednostnili zázvorový sirup značky Monin.

Vytisknout recept
Honza BalekMilovník nápojů a zakladatel projektu Skleněný shop cz s bohatými zkušenostmi z oblasti nápojového skla a online prodeje.