Industrial Revolution – nejchutnější evoluce koktejlu Manhattan
Neotřelý twist na klasický koktejl Manhattan, kde další vrstvu chuti staví legendární italský likér Luxardo Maraschino. Vytvořil jej barman a spisovatel odborné barmanské literatury Tristan Stephenson. Industrial Revolution je inspirován skutečným Manhattanem v New Yorku, jakožto železobetonovým symbolem průmyslové revoluce. Při jeho bádání za nejlepší chutí se soustředil zejména na vliv staření koktejlu v ocelové nádobě, jež dle jeho zjištění celému koktejlu dodala ucelenější celkově zakulacenější chuť. Pokud tedy chcete koktejl vychutnat přesně jak jej Tristan zamýšlel, tak doporučujeme všechny ingredience z 5násobit, přidat 150 ml pramenité vody a po dobu 6 týdnů uzavřít do ocelové ne však hliníkové nádoby o objemu 700 ml. Jelikož je koktejl již naředěný, tak postačí připravený a vychlazený „premix“ nalít do skleniček a užít si lahodnou nostalgii průmyslové revoluce.
Budete potřebovat
- 60 ml Rittenhouse rye 50%
- 30 ml Martini Rosso
- 2 střiky Angostura bitters
- 3 ml Luxardo Maraschino - odpovídá jedné barmanské lžičce
- led
- koktejlová třešeň na ozdobu
- pomerančová kůra (volitelně)
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/industrial-revolution-set-ingredienci/
Vybavení
- Sklenice typu old fashioned cca 350 ml pro servis s ledem
typu miska o objemu cca 180 ml pro servis bez ledu - barmanská lžíce
- míchací sklenice
- odměrka
- Barmanský cedník julep nebo hawthorne
Jak si namíchat
- Všechny ingredience nadávkujte do připravené míchací sklenice.
- Míchací sklenici poté naplňte ledem tak, aby led vystupoval pár centimetrů nad hladinu.
- Pomocí barmanské lžíce koktejl míchejte po dobu alespoň 20 vteřin.
- Přeceďte koktejl do sklenice za použití straineru nebo sítka julep.
- Ozdobte koktejlovou třešní nebo kombinací třešně a proužkem pomerančové kůry.
Poznámky z degustace
Při testování nejlepší kombinace koktejlu Manhattan, jsme pátrali mimo jiné také v knize The Curious Bartender koktejlového investigativce a barmana z Velké Británie Tristana Stephensona. V knize jsme narazili na jeho vlastní twist pojmenován Industrial Revolution, jež chuť Manhattanu upgraduje pomocí likéru maraschino. Jelikož bádání u tohoto twistu je v jeho knize popsáno do detailu včetně konkrétních požitých ingrediencí, tak nezbývá než dodat, že tento koktejl si zaslouží místo v našem blogu. Dle našich preferencí se jedná o velmi povedenou evoluci jednoho z nejznámějších koktejlů, kterou by si žádný milovník whisky koktejlů neměl nechat ujít. Upozorňujeme, že se může stát vaší nejoblíbenější variací na Manhattan vůbec, tak jako se to stalo nám.
V koktejlu jedna ingredience podporuje druhou a kombinace výrazné žitné whisky Rittenhouse a neméně výrazného vermutu Martini Rosso je elegantně spojena 2 střiky bitteru Angostura a zejména kapkou likéru Maraschino. Ten dodá nejen druhotnou sladkost ale zejména lehký buket ovocnosti.
K servisu jsme zvolili sklenice Nachtmann Highland, vhodné k servisu na ledu a v případě, že koktejl máte již namíchaný předem, tak jako doporučuje sám Tristan Stephenson. Pokud jej však vychladíte pomocí míchací sklenice, tak můžete servírovat stejně jako Manhattan, tedy v koktejlce o objemu cca 180 ml.
Jako ozdobu zvolte vždy koktejlovou maraschino třešeň, volitelně pak také proužek pomerančové kůry. My zvolili kombinaci obojího pro svěžejší citrusové a ovocné aroma.