Black Manhattan
Black Manhattan vznikl roce 2005 rukou barmana Todda Smithe. Stalo se tak v Sanfranciském baru Bourbon & Branch. Jde o variaci na klasický koktejl Manhattan, kde obligátní vermut nahrazuje použití italského hořkého bylinného likéru Averna. Výsledkem je výraznější a plnější chuť oproti známější klasice, která zaručeně zaujme všechny milovníky výrazných, nepříliš sladkých whisky koktejlů.
Budete potřebovat
- 60 ml žitné whisky
- 30 ml Amaro Averna
- 2 střiky orange bitters
- 2 střiky Angostura aromatic bitters
- led
- koktejlové třešeňě – na ozdobu
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/black-manhattan-set-ingredienci/
Vybavení
- sklenice typu miska cca 170 ml
- míchací sklenice
- odměrka
- barmanská lžíce
- strainer nebo sítko julep
- napichovátka
Jak si namíchat
- Odměřte všechny ingredience do míchací sklenice.
- Míchací sklenici poté naplňte ledem tak, aby led vystupoval pár centimetrů nad hladinu.
- Pomocí barmanské lžíce koktejl vystirujte po dobu alespoň 20 vteřin.
- Přeceďte koktejl do sklenice za použití straineru nebo sítka julep.
- Ozdobte koktejlovou třešní.
Poznámky z degustace
Při degustaci jsme vsadili na žitnou značky Rittenhouse, která má výrazný chuťový profil na poměry ostatních žitných whiskey. Chuť whisky se nezastírá ani po přidání likéru Averna, ve kterém kromě hořkých tónů, typických pro likéry z rodiny bitters, jsou patrné tóny citrusových olejů. Pro zvýraznění chuti je důležité neodbýt množství bitters, proto přidejte pořádné 2 střiky od každé varianty. Skleničku jsme zvolili klasickou kupetku Pralines 170 ml českého výrobce Crystalex.