Espresso Martini, elegantní předchůdce křídel
Historie Espresso Martini, někdy známého také jako Vodka Espresso, sahá ke konci 80. let do baru Fred's Club v Londýně, kde jej vytvořil barman Dick Bradsell na základě koktejlového požadavku zákaznice, jež měla prohlásit "Wake me up, and then fuck me up." Doslovný překlad v tomto případě jistě není zapotřebí. U nás i ve světě získává na popularitě v posledních několika letech s rozmachem malých pražíren a na základě všeobecného povědomí, jak má správně chutnat kvalitně připravená káva. Chuť spojující dokonale připravené espresso se špičkovým kávovým likérem a vodkou má nesporné stimulační účinky, a navíc delikátní chuť. Připravit si jej můžete jako startovací koktejl na vaší párty nebo jako digestiv po lahodné večeři.
Budete potřebovat
- 30 ml vodky
- 30 ml kávového likéru
- 30 ml espressa
- 10 ml hustého cukrového sirupu (2 díly cukru na 1 díl vody)
- Pražená kávová zrnka na ozdobu
Tip: Místo vodky lze použít také třtinový rum nebo koňak. S těmito bázemi bude mít koktejl ještě plnější chuť a citelné tóny dubového sudu, ve kterém daný destilát stárnul. Experimentovat můžete také s vodkami a vyzkošet například vanilkovou vodku Absolut.
Vybavení
Tip: Na Espresso Martini doporučujeme skleničky Pralines českých skláren Crystalex.
Jak si namíchat
- Do shakeru přidejte všechny ingredience.
- Shaker doplňte ledem cca do poloviny.
- Protřepejte po dobu alespoň 15 vteřin.
- Přeceďte drink do sklenice.
- Krémovou pěnu, která se vytvoří na povrchu koktejlu ozdobte několika kávovými zrnky.
TIP: místo sirupu můžete přidat lžičku cukru muscovado, který má sladkou karamelovou chuť po melase ponechané v krystalcích cukru. Koktejlu dodá karamelový nádech.
Poznámky z degustace
Tradičním likérem pro přípravu espresso martini je ikonická mexická Kahlúa. My testovali s australským likérem Mr. Black, který je méně sladký a připravovaný metodou cold brew. Proto je také doporučené množství sirupu optimální. Při použití sladší Kahlúy můžete sirupu dát méně, nebo použit klasický simple sirup složený z 1 dílu vody a 1 dílu cukru.
Také objem destilátu můžete upravovat dle svých preferencí. Oficiální receptura dle IBA obsahuje 50 ml vodky oproti námi doporučeným 30 ml, které z koktejlu dělají nebezpečně pitelnou záležitost. Vsadili jsme na osvěčenou lotyšskou vodku stolichnaya, se kterou v koktejlech nemůžete sáhnout vedle.