Ti - punch, nechlazené daiquiri po kreolsku
Ti – punch je národním koktejlem na karibských ostrovech s francouzskou koloniální stopou, zejména na Martiniku ale také Guadeloupe nebo Haiti. Koktejl samotný je blízký příbuzný slavnějšího Daiquiri a také brazilské Caipirinhy. Co tyto tři koktejly spojuje, je použití limety a třtinového cukru. Rozdíly pak tkví v jiných typech destilátů a také způsobu přípravy. Základem Ti-punche je agricole rhum, který dá koktejlu nádherné květinové aroma. Agricole rhum má se svou brazilskou příbuznou cachacou stejný základ a tím je vylisovaná a zkvašená šťáva z cukrové třtiny, kdežto daiquiri používá pro zbytek karibiku typický rum z melasy. Dalším rozdílem je pak způsob přípravy. Martinik i Guadaloupe byly dříve poměrně chudé země a led byl v těchto končinách vzácností. Pokud tedy chcete pít tento koktejl co nejvíce autenticky, tak led nepřidávejte. Navíc do chladných období roku může být tento koktejl pro mnohé ideální.
Budete potřebovat
- 50 ml agricole Rhumu
- 10 ml bohatého sirupu z cukrové třtiny
- Silnější plátek limetky
Vybavení
- Sklenice typu old fashioned cca 250 ml
- odměrka
- Swizzle stick (může nahradit Muddler a barmanská lžička)
TIP: U nás nepříliš jednoduše sehnatelný Swizzle Stick nahraďte klasickým dřevěným muddlerem a barmanskou lžičkou, ostatně tak jako jsme to udělali my v našem testu.
Jak si namíchat
- Do sklenice vložte silný plátek limetky.
- Přidejte barmanskou lžíci cukrového sirupu.
- Poté s pomocí muddleru uvolňete šťávu z limety.
- Přidejte 5 cl agricole rhumu.
- Lehce promíchejte lžící.
TIP: pokud koktejl přeci jen budete chtít vychlazený, tak vložte led před přidáním agricole rhumu a nakonec promíchejte všechny složky.
Poznámky z degustace
Do koktejlu nám nejlépe seděl prémiový agricole rhum Saint James Fleur de Canne, který vyniká opravdu bohatou aromatikou a vyšším 50% obsahem alkoholu. Při degustaci jsme natrefili hned na poprvé na ideální poměr, který můžeme směle doporučit. Ukrojili jsme 1 cm silný plátek limetky a přidali barovou lžičku domácího sirupu rich demerara. Tento typ sirupu je složený ze 2 dílů třtinového cukru a 1 dílu vody.
Ikdyž je pro míchání koktejlu tradičně používána takzvaná swizzle stick (malý nástroj obdobný naší kvedlačce, jež se dříve získával z větviček stromu Quararibea turbinata v překladu právě Swizzle stick) tak v tomto receptu bez ledu není nezbytná. Nám pro účely vymačkání z limety posloužil klasický dřevěný muddler a barmanská lžička k promíchání.
Název koktejlu Ti pochází z kreolštiny a je synonymem francouzského petite neboli malý. Což dává smysl, když si člověk představí tradiční punch servírovaný ve velké několika litrové nádobě plné alkoholu a ovoce.