Ti - punch, nechlazené daiquiri po kreolsku

Ti punch

Ti – punch je národním koktejlem na karibských ostrovech s francouzskou koloniální stopou, zejména na Martiniku ale také Guadeloupe nebo Haiti. Koktejl samotný je blízký příbuzný slavnějšího Daiquiri a také brazilské Caipirinhy. Co tyto tři koktejly spojuje, je použití limety a třtinového cukru. Rozdíly pak tkví v jiných typech destilátů a také způsobu přípravy. Základem Ti-punche je agricole rhum, který dá koktejlu nádherné květinové aroma. Agricole rhum má se svou brazilskou příbuznou cachacou stejný základ a tím je vylisovaná a zkvašená šťáva z cukrové třtiny, kdežto daiquiri používá pro zbytek karibiku typický rum z melasy. Dalším rozdílem je pak způsob přípravy. Martinik i Guadaloupe byly dříve poměrně chudé země a led byl v těchto končinách vzácností. Pokud tedy chcete pít tento koktejl co nejvíce autenticky, tak led nepřidávejte. Navíc do chladných období roku může být tento koktejl pro mnohé ideální.


Budete potřebovat


Vybavení

TIP: U nás nepříliš jednoduše sehnatelný Swizzle Stick nahraďte klasickým dřevěným muddlerem a barmanskou lžičkou, ostatně tak jako jsme to udělali my v našem testu.


Jak si namíchat

  1. Do sklenice vložte silný plátek limetky.
  2. Přidejte barmanskou lžíci cukrového sirupu.
  3. Poté s pomocí muddleru uvolňete šťávu z limety.
  4. Přidejte 5 cl agricole rhumu.
  5. Lehce promíchejte lžící.

TIP: pokud koktejl přeci jen budete chtít vychlazený, tak vložte led před přidáním agricole rhumu a nakonec promíchejte všechny složky.


Poznámky z degustace

Do koktejlu nám nejlépe seděl prémiový agricole rhum Saint James Fleur de Canne, který vyniká opravdu bohatou aromatikou a vyšším 50% obsahem alkoholu. Při degustaci jsme natrefili hned na poprvé na ideální poměr, který můžeme směle doporučit. Ukrojili jsme 1 cm silný plátek limetky a přidali barovou lžičku domácího sirupu rich demerara. Tento typ sirupu je složený ze 2 dílů třtinového cukru a 1 dílu vody.

Ikdyž je pro míchání koktejlu tradičně používána takzvaná swizzle stick (malý nástroj obdobný naší kvedlačce, jež se dříve získával z větviček stromu Quararibea turbinata v překladu právě Swizzle stick) tak v tomto receptu bez ledu není nezbytná. Nám pro účely vymačkání z limety posloužil klasický dřevěný muddler a barmanská lžička k promíchání.

Název koktejlu Ti pochází z kreolštiny a je synonymem francouzského petite neboli malý. Což dává smysl, když si člověk představí tradiční punch servírovaný ve velké několika litrové nádobě plné alkoholu a ovoce.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.