Blue Hawaii - modrá ikona Havaje
Koktejl Blue Hawaii se řadí k nejpopulárnějším tiki koktejlům, a to zejména díky jeho modré barvě, jež na první pohled zaujme všechny, kdo jej zbystří. Ale jeho popularita je samozřejmě podpořena i chutí s dominujícím ananasem, pomerančovým likérem a kvalitním bílým rumem. Koktejl se stal symbolem Havajských ostrovů. Vznikl na ostrově O’ahu ve městě Honolulu, kde jej vytvořil v roce 1957 v hotelu Kaiser's Hawaiian Village (později Hilton) barman Harry K. Yee. Učinil tak na výslovné přání obchodního zástupce lihovaru Bols, za účelem zviditelnit likér Blue Curacao v ikonickém koktejlu. Hotel se nachází poblíž proslulé pláže Waikiki a mezi tamními hosty se stal okamžitým hitem a dnes vám jej namíchají takřka ve všech barech po celém světě. Pokud tedy máte chuť na výrazný osvěžující tropický koktejl, Blue Hawaii je tou správnou volbou!
Budete potřebovat
- 25 ml bílého rumu Plantation 3*
- 25 ml vodky Absolut
- 15 ml likéru Blue Curacao
- 90 ml ananasové šťávy
- 20 ml citronové šťávy
- 10-15 ml cukrového sirupu
- na ozdobu výseč ananasu a koktejlovou třešeň
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/blue-hawaii-set-ingredienci/
Vybavení
- sklenice typu Hurricane o objemu 400-450 ml
- shaker 3dílny případně 2dílný doplněný o barmanský cedník
- odměrka
- formy na led
- brčko
- deštníček
Jak si namíchat
- Do shakeru odměřte 25 ml rumu, 25 ml vodky, 15 ml Blue Curacao, 90 ml ananasové šťávy, 20 ml citronové šťávy, 10 ml cukrového sirupu.
- Shaker poté doplňte ledem tak, aby led vystupoval těsně nad hladinu.
- Důkladně vyšejkujte po dobu alespoň 10 vteřin tak, aby se vytvořila díky ananasové šťávě typická krémová pěna.
- Sklenici hurricane si naplňte ledem až po okraj.
- Koktejl do sklenice přeceďte a vložte brčko.
- Ozdobte jej výsečí ananasu, koktejlovou třešní a určitě nezapomeňte na typický deštníček.
Poznámky z degustace
Milovaný i zatracovaný, tak by se dal charakterizovat tento koktejl. Důvod některých kritiků souvisí s jeho typickou barvou, barvivo brilantní modř, které je obsaženo ve všech komerčně dostupných likérech typu blue curacao. Ač výtku chápeme, tak je důležité podotknout, že toto barvivo je obsaženo také v dalších likérech, které však nikdo nedémonizuje, patří mezi ně i například v koktejlovém světě hojně používaný likér Campari.
A proč je milovaný, no ze stejného důvodu. Koktejly modré barvy přirozeně vzbuzují zvědavost a evokují něco netradiční co zaručeně musíme ochutnat. Mnozí možná namítnou, proč pořád mluvíme o modré barvě, když koktejl je spíše zelenkavý, na to je jediná odpověď kombinace modrého likéru a žluté ananasové šťávy vytvoří zelené odstíny 😊.
V koktejlu jsme použili chuťově bohatý rum Plantation, který podpoří ananasové tóny přímo lisované šťávy. Součástí receptu je mimo rumu také kombinace s vodkou, volili jsme chuťově neutrální a pro potřeby našeho koktejlu ideální švédskou Absolut. V receptech na koktejl Blue Hawaii se většinou setkáte s ingrediencí nazvanou sour mix, jedná se o v barech často využívanou předpřipravenou kombinaci citronové, limetové šťávy a cukrového sirupu v poměru 1:1:1. My ji jednoduše nahradili přidáním 2 cl citronové šťávy a bohatě stačí 1 cl cukrového sirupu, další dodatečnou sladkost dodá francouzský likér Marie Brizard Blue Curacao vyznačující se lehkou nahořklostí kůry pomerančů z ostrova Curacao.
Koktejl si namíchejte do pro tropické koktejly typické sklenice hurricane. My zvolily sklenici o objemu 465 ml od slovenských skláren Rona, jenž je vytvořena unikátní metodou tažené nožky, což zajištuje její naprostou hladkost bez jakýchkoliv švů a spojů a také pro pití velmi příjemný zbroušený ústní okraj.