French 75 - rána jako z děla!
French 75 je koktejl skládající se ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Jeho vznik se datuje až do 20. let minulého století, když jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry MacElhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75 mm polního děla.
Budete potřebovat
- 30 ml ginu Plymouth
- 15 ml citronové šťávy
- 15 ml cukrového sirupu
- 60 ml šampaňského
- citronová kůra na ozdobu
Tip: Nahrazením ginu za koňak si můžete vytvořit koktejl French 125, který svěží citron a šampaňské doplní zemité dubové tóny a typické koňakové aroma.
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/french-75-set-ingredienci/
Vybavení
- sklenice na šumivé víno cca 220 ml
případně collins cca 300 ml při servisu na led - shaker
- odměrka
- led
Jak si namíchat French 75
- Do shakeru odměřte všchny suroviny kromě šumivého vína.
- Shaker doplňte ledem tak, aby vystupoval těsně nad hladinu
- Důkladně vyšejkujte.
- Otevřete shaker a přidejte 6 cl šumivého vína a pouze šejkrem jemně zakružte.
- Celý koktejl přelijte do sklenice.
- V případě použití sklenice typu collins ji také mějte naplněnou čistým ledem.
- Zdobíme citronovou kůrou.
Tip: Nemůžete nebo nechcete pít alkohol, ale přesto byste rádi vyzkoušeli chuť tothto koktejlu? Vyzkoušejte French 75 mocktail.
Poznámky z degustace
Koktejl jsme testovali z dvou značek ginu a také variantu postavenou na koňaku Hennessy VS. Jak je z našeho doporučení v receptu patrné, nejvíce nás určitě oslovila varianta postavená na britském ginu Plymouth. Gin je v drinku jemně doplněn o citrusové tóny a zejména šampaňské Moet Chandon Brut Imperial pak kraluje celému koktejlu, dělá z něj skutečnou hvězdu luxusních večírků. Zajímavá je i varianta s ginem Tanqueray, ale v tomto koktejlu zbytečně utlumuje výjimečnou chuť šampaňského. Jednoduše je Tanqueray příliš výrazný.
Podobný problém jsme měli také s testovaným twistem postaveným na koňaku. Koňak je známý svou intenzivní chutí a logicky se tato kombinace nabízí, ale tvůrci koktejlu dobře věděli, proč jej postavit primárně na ginu, s kterým se doplňuje daleko nejlépe. Pokud však milujete hluboké dubové tóny, pak určitě French 125, jak je tento twist oficiálně nazván, vyzkoušejte.
Důležitým faktorem pro vychutnání koktejlů je určitě teplota zejména šampaňského, které by před přidáním do shakeru mělo být opravdu dobře vychlazeno, aby se již nadále ledem zbytečně neředil drink. Vyhrát si můžete i s ozdobením. Namísto obligátního proužku citronové kůry můžete vytvořit dlouhou spirálu pomocí škrabky na citrusovou kůru, kterou stočíte do sklenice.
Nakonec vyberte ty správné skleničky. My jsme vsadili na nadčasové a nesmírně elegantní sklenice Universal 230 slovenského výrobce Rona.