Gin s tonikem, komáři utočí
Na pomyslném vrcholu žebříčku popularity míchaných nápojů se již delší dobu usazuje dvousložkový koktejl na bázi jalovcem ochuceného destilátu, tušíte správně jde o Gin & Tonic.
Gin je destilát ochucený takzvanými botanicals, což je souhrnné označení pro kořínky, listy, květy, plody, ale také citrusové kůry a další esence. Základní a dominantní složkou je jalovec. Ten charakterizuje typická chuť jehličí. Díky variabilitě ginu a také stále sofistikovanějším a originálním příchutím toniků je dnes možné vytvořit bezpočet variant takzvaného G&T.
Pro začátek si ujasněte, zda chcete nechat vyniknout gin anebo tonik. Dále budete potřebovat vhodnou sklenici a samozřejmě nesmíte zapomenout na led. Ten je, stejně jako u každého jiného koktejlu, základem kvalitního Gin Toniku. Vůbec s ním nešetřete a naplňte jím sklenici až vám bude led vyskakovat ven.
Budete potřebovat
Vybavení
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/koktejlova-sada-gin-tonic/
Vhodné párování
Výrazný gin dopněný o neutrální tonic
Pokud chcete nechat vyniknout chuť ginu, tak přidáte neochucený tonik. Nejlépe Double Dutch Indian Tonic Water nebo Thomas Henry Tonic, ty mají totiž ideální poměr chininu a cukru a nezastíní chuť ginu. Ideální gin k těmto tonikům je Gin Mare, který má lehce bazalkový nádech, Brockmans Gin se svou výraznou chutí po borůvkách a ostružinách a nebo Tanqueray Flor De Sevilla, který je plný slunce ze sevillských pomerančů.
Samostatnou kapitolu by si zasloužil Opihr Oriental Spiced Gin. Jde o gin který má výrazné aroma indického koření, zejména koriandru, pepře a cubeb bobulí, proto jej nejlépe doprovodí Thomas Henry Botanical. Pro ozdobu použijte pár kuliček celého koriandru a plátek červené papriky.
Méně výrazný gin doplněný o tonik specifické chuti
Pokud chcete nechat vyniknout chuť toniku, použijte méně výrazný suchý gin jako je Plymouth Gin. S ochuceným tonikem Double Dutch Skinny Tonic Water v drinku vynikne chuť grapefruitů a suchý závěr díky ginu.
Další z řady kde v chuti vyniká jalovec je britský Boodles Gin, ten si rozumí s citrusy a tak jej výborně doplní East Imperial Ginger Ale s pořádnou dávkou citrusové šťávy.
Pokud chcete krásný letní osvěžující gin tonic, doporučujeme kombinaci svěžího Tanqueray London Dry Ginu a East Imperial Royal Botanic Tonic. Když do něj přidáte snítku rozmarýnu nebo šafrán, povýšíte tento koktejl na úplně jinou úroveň.
Gin & ....
Dnes je také velmi populární tonik nahradit jinými složkami.
Vyzkoušet můžete například český OMG gin od Žufánka ve spojení s Double Dutch Pomegranate & Basil
Nádherný drink je také Gin Fizz na ochuceném ginu, jako je italský Malfy Gin Rosa. Tímto drinkem si získáte sympatie snad každé ženy. Jedná se totiž o krásné snoubení lehké grapefruitové chutě s perlivou vodou.
Nebojte se však trochu experimentovat s přidáním různých likérů. Pokud do svého Gin Toniku přidáte bezinkový likér, například Etiuda Elderflower, získáte tak sladší verzi, která se krásně páruje se sušeným ovocem.
Tip: Vyzkoušejte také další koktejly z ginu >>
Jak si namíchat
- Připravte si vyšší sklenici balonového tvaru na gin & tonik
- Zasypeme ledem do plna
- Nadávkujeme 6 cl ginu
- Přidáme 12 cl toniku
- Lehce promícháme, aby nevyprchala perlivost.
Dávkování je velice důležitá proměnná pro takzvaný Gin & Tonic perfect serve je ideální 1:2. Tak dosáhnete parádní vyváženosti. Gin & Tonic je ideální drink ke grilovačce. Je totiž lehký a hodí se k pořádnému fláku masa, které je naloženo v bylinkách.
Trocha barmanského dějepisu
Píše se 19. století a Britové kolonizující Indii si neví rady s malárií. Jako prevence funguje pouze kůra z chininovníku. Jenže rozvar z něj je samostatně skoro nepitelný. Jak už z historie několika koktejlů víme, námořníci si vždy umí poradit. Pro lepší chuť si do rozvaru přidávají gin, cukr a limetu. A první Gin and Tonic je na světě. Velice hořká chuť chininovníku je sražena limetou a klasickým Navy ginem britského původu.
Od té doby se tato kombinace posunula na úplně jinou úroveň. Vznikají různé variace ochucených toniků s ginem, ochucených ginů s neochucenými toniky, a přidávají se různá koření pro podpoření chuti. Používají se i různé poměry ginu k toniku.
Tak na zdraví!