Clover Club - drink pro vyšší společnost
Clover Club v chuti kombinuje svěží citrusy, gin a malinový sirup. Jeho historie sahá až do období konce 19. století a své jméno získal podle tehdejšího společenského klubu pro prominentní filadelfské novináře Clover Club, jenž měl ve svém znaku čtyřlístek (cloverleaf). Club se nejčastěji scházel v hotelu Bellevue-Stratford ve Filadelfii. Dnes je tak považován za nejznámější filadelfský koktejl, který však na dlouhou dobu zmizel z povědomí barmanů. Jeho bouřlivý návrat v poslední době, dán jeho fotogeničností tolik žádanou na sociálních sítích, odstartovala v roce 2008 Julie Reiner, když otevřela v Brooklynu bar For the classic drink. Jak z názvu baru vypovídá zaměřený na klasické koktejly. Clover Club byl od prvopočátku na jeho stálém barovém menu.
Budete potřebovat
- 45 ml ginu Plymouth
- 15 ml suchého vermutu Martini Dry
- 20 ml malinového sirupu
- 20 ml citronové šťávy
- 30 ml vaječného bílku - 30 ml odpovídá 1 ks bílku vejce velikosti M.
- led
Tip: v případě, že se bojíte syrového vaječného bílku nebo jste vegani, tak nahraďte bílek 40 ml aquafaby.
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/clover-club-set-ingredienci/
Vybavení
- koktejlová sklenice cca 180 ml
- třídílný shaker případně dvoudílný shaker doplněný o barmanské sítko
- odměrka
- jemné barmanské sítko
- napichovátka
Jak si namíchat
- Koktejlovou skleničku vložte před začátkem přípravy do mrazničky.
- Oddělte si bílek od žloutku.
- Do shakeru vložte bílek a odměřte 45 ml ginu, 15 ml vermutu, 20 ml malinového sirupu a 20 ml citronové šťávy.
- Poté uzavřete shaker a proveďte takzvaný dry shake po dobu cca 20-30 vteřin. Jedná se o techniku šejkování bez ledu, jež má za cíl směsi s bílkem dodat na objemu a vytvořit krémovou pěnu.
- Poté shaker otevřete a doplňte led tak, aby vystupoval nad vytvořenou pěnu.
- Uzavřete shaker a šejkujte po dobu dalších 15 vteřin.
- Vyjměte skleničku z mrazničky a připravte si k ruce jemné barmanské sítko.
- Poté otevřete víčko třídílného shakeru, případně vložte strainer do dvoudílného shakeru a přeceďte doublestrain, tedy i za pomocí jemného sítka do koktejlové skleničky.
- Na napichovátko si napíchněte 2 čerstvé maliny a položte je na okraj sklenice.
Tip: Máte-li k dispozici strainer s pružinou, která z něj lze sejmout, tak pružinu přidejte do shakeru při dry shake. Proces napěnění tím urychlíte a zintenzivníte.
Poznámky z degustace
Dnešní oficiální receptura dle IBA do koktejlu nezahrnuje suchý vermut. Tuto variantu bez vermutu jsme samozřejmě testovali také a chuťově není špatná, nicméně nám takříkajíc něco chybělo. Bádali jsme proto po původu drinku a sledovali videa barmanů míchajících Clover Club a narazili na video, kde barman přidává suchý vermut. Dalším pátráním jsme zjistili, že se jedná o recept pocházející z knihy 101 Drinks - how to mix and how to serve z roku 1910. Dá se tedy považovat za původní originální recepturu, jež se v průběhu času zjednodušila právě jen na kombinaci malinového sirupu, ginu, citronové šťávy a bílku.
Námi testované varianty zahrnovali giny Plymouth a Tanqueray, z vermutů pak francouzský Dolin a italské Martini. Také jsme zkoušeli různé poměry malinového sirupu. Přidáním suchého Martini drink získal o něco málo vyšší procento alkoholu než varianta bez vermutu, na síle alkoholové chuti však neznatelný rozdíl naopak znamenal vyniknutí malinového sirupu a přidání další vrstvy a komplexnější chuti. Výsledkem je hladká konzistence s jasným aroma malin a příjemnou sladko-kyselou chutí typickou pro všechny sour koktejly.
Pro servis jsme prvně zvažovali skleničku nick & nora jejíž objem 140 ml byl ve výsledku nedostatečný zejména prostorem pro bohatou bílkovou pěnu. Proto jsme zvolili nejuniverzálnější kupetku Pralines 180 ml s krásným nadčasovým vzhledem českých skláren Crystalex.
