Tipy na letní koktejly z ginu
Gin a koktejly. To, co každému přijde na mysli je Gin & Tonik – jednoduchá kombinace jalovcového destilátu s nespočtem variant ochucených či čistých limonád s dominantní složkou hořkého chininu. Této kombinaci se věnujeme v článku Gin Tonic recept a vše co musíte vědět. a tak bychom vám dnes chtěli ukázat, že nejen ginem s tonikem je člověk živ. Jednoduchost, tak jako v případě G&T je devizou i následujících letních koktejlů na ginové bázi. Tak je pojďte poznat s námi.
Bramble
Koktejl Bramble vynalezl barman Dick Bradsell v 80. letech 20. století v Londýně a rozvířil tak stojaté vody v době, když vodka kralovala koktejlovému světu a gin byl považován za nápoj pro staříky. Nejoblíbenější je v jarních a letních měsících zejména pro svoji výraznou ovocnost a příjemně sladkou chuť. Tu odhalíte ještě dříve, než jej ochutnáte, neboť se zdobí čerstvým lesním ovocem, především tedy ostružinami.
Budete potřebovat
- 5 cl ginu
- 2 cl citronové šťávy
- 2 cl Crème de Mure – ostružinového likéru
Vybavení
- sklenice typu old fashioned cca 350 ml
- shaker
- odměrka
- drcený led
Jak si namíchat Bramble
- Do shakeru odměřte všechny suroviny kromě ostružinového likéru.
- Přidejte asi stejné množství drceného ledu.
- Uzavřete shaker a šejkujte dokud se led nerozpustí. To poznáte tak, že led přestane uvnitř shakeru ševelit.
- Celý obsah přelijte do sklenice a doplňte drceným ledem až povrch.
- Krouživým pohybem nalijte ostružinový likér, tak aby vznikl postupný přechod barev.
- Doplňte ještě trochu ledu, aby nahoře vznikl mírný kopec.
- Zdobíme čerstvými ostružinami a plátkem citronu.
Tip: Dle oficiálního receptu je ingrediencí také cukrový sirup. Avšak samotný ostružinový likér je velmi sladký a výsledný koktejl tak lépe chuťově vynikne pouze s likérem.
Tom Collins
Gin doplněný o sladkokyselé tóny citrusů a sirupu doplněné sodou předurčují Tom Collins jako perfektní koktejl pro horké letní dny. Originální recept vznikl již v roce 1876 a jako báze byl tehdy barmanem Jerry Thomasem zvolen Old Tom gin. Tento typ ginu byl téměř zapomenut, avšak koktejl se míchal i nadále. Naštěstí dnes již opět vznikají originální a rozmanité druhy Old Tom ginu a vy si jej tak můžete vychutnat v podobě jakou znali již v dobách dávno minulých.
Budete potřebovat
- 6 cl Old Tom ginu
- 2 cl citronové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- soda na dolití
Vybavení
- sklenice typu collins cca 350 ml
- barmanská lžíce
- odměrka
- led
Jak si namíchat Tom Collins
- Sklenici naplňte ledem
- Nadávkujte postupně 6 cl ginu, 2 cl citronové šťávy a 1,5 cl cukrového sirupu.
- Nakonec dolijeme sodou.
- Lehce promícháme barmanskou lžící
- Zdobíme plátkem citronu a koktejlovou třešní.
French 75
French 75 je koktejl skládající se ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Jeho vznik se datuje až do 20. let minulého století, když jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry MacElhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75 mm polního děla.
Budete potřebovat
- 3 cl ginu
- 2 cl citronové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- 6 cl šumivého vína
Vybavení
- sklenice typu flétna cca 200 ml nebo collins cca 300 ml
- shaker
- odměrka
- led
Jak si namíchat French 75
- Shaker naplňte do ¾ ledem.
- Do shakeru odměřte všchny suroviny kromě šumivého vína.
- Důkladně vyšejkujte.
- Otevřete shaker a přidejte 6 cl šumivého vína a pouze šejkrem jemně zakružte.
- Celý koktejl přelijte do sklenice.
- V případě použití sklenice typu collins ji také mějte naplněnou čistým ledem.
- Zdobíme citronovou kůrou.
Tip: místo šumivého vína můžete vyzkoušet dnes populární alkoholickou limonádu z cukrové třtiny Hardseltzer.