Tipy na letní koktejly z ginu

Gin a koktejly. To, co každému přijde na mysli je Gin & Tonik – jednoduchá kombinace jalovcového destilátu s nespočtem variant ochucených či čistých limonád s dominantní složkou hořkého chininu. Této kombinaci se věnujeme v článku Gin Tonic recept a vše co musíte vědět. a tak bychom vám dnes chtěli ukázat, že nejen ginem s tonikem je člověk živ. Jednoduchost, tak jako v případě G&T je devizou i následujících letních koktejlů na ginové bázi. Tak je pojďte poznat s námi.


Bramble

Koktejl Bramble vynalezl barman Dick Bradsell v 80. letech 20. století v Londýně a rozvířil tak stojaté vody v době, když vodka kralovala koktejlovému světu a gin byl považován za nápoj pro staříky. Nejoblíbenější je v jarních a letních měsících zejména pro svoji výraznou ovocnost a příjemně sladkou chuť. Tu odhalíte ještě dříve, než jej ochutnáte, neboť se zdobí čerstvým lesním ovocem, především tedy ostružinami.

Bramble

Budete potřebovat

  • 5 cl ginu
  • 2 cl citronové šťávy
  • 2 cl Crème de Mure – ostružinového likéru

Vybavení

  • sklenice typu old fashioned cca 350 ml
  • shaker
  • odměrka
  • drcený led

Jak si namíchat Bramble

  1. Do shakeru odměřte všechny suroviny kromě ostružinového likéru.
  2. Přidejte asi stejné množství drceného ledu.
  3. Uzavřete shaker a šejkujte dokud se led nerozpustí. To poznáte tak, že led přestane uvnitř shakeru ševelit.
  4. Celý obsah přelijte do sklenice a doplňte drceným ledem až povrch.
  5. Krouživým pohybem nalijte ostružinový likér, tak aby vznikl postupný přechod barev.
  6. Doplňte ještě trochu ledu, aby nahoře vznikl mírný kopec.
  7. Zdobíme čerstvými ostružinami a plátkem citronu.

Tip: Dle oficiálního receptu je ingrediencí také cukrový sirup. Avšak samotný ostružinový likér je velmi sladký a výsledný koktejl tak lépe chuťově vynikne pouze s likérem.


Tom Collins

Gin doplněný o sladkokyselé tóny citrusů a sirupu doplněné sodou předurčují Tom Collins jako perfektní koktejl pro horké letní dny. Originální recept vznikl již v roce 1876 a jako báze byl tehdy barmanem Jerry Thomasem zvolen Old Tom gin. Tento typ ginu byl téměř zapomenut, avšak koktejl se míchal i nadále. Naštěstí dnes již opět vznikají originální a rozmanité druhy Old Tom ginu a vy si jej tak můžete vychutnat v podobě jakou znali již v dobách dávno minulých.

Tom Collins recept

Budete potřebovat

  • 6 cl Old Tom ginu
  • 2 cl citronové šťávy
  • 1,5 cl cukrového sirupu
  • soda na dolití

Vybavení

  • sklenice typu collins cca 350 ml
  • barmanská lžíce
  • odměrka
  • led

Jak si namíchat Tom Collins

  1. Sklenici naplňte ledem
  2. Nadávkujte postupně 6 cl ginu, 2 cl citronové šťávy a 1,5 cl cukrového sirupu.
  3. Nakonec dolijeme sodou.
  4. Lehce promícháme barmanskou lžící
  5. Zdobíme plátkem citronu a koktejlovou třešní. 

French 75

French 75 je koktejl skládající se ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Jeho vznik se datuje až do 20. let minulého století, když jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry MacElhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75 mm polního děla.

French 75 recept

Budete potřebovat

  • 3 cl ginu
  • 2 cl citronové šťávy
  • 1,5 cl cukrového sirupu
  • 6 cl šumivého vína

Vybavení

  • sklenice typu flétna cca 200 ml nebo collins cca 300 ml
  • shaker
  • odměrka
  • led

Jak si namíchat French 75

  1. Shaker naplňte do ¾ ledem.
  2. Do shakeru odměřte všchny suroviny kromě šumivého vína.
  3. Důkladně vyšejkujte.
  4. Otevřete shaker a přidejte 6 cl šumivého vína a pouze šejkrem jemně zakružte.
  5. Celý koktejl přelijte do sklenice.
  6. V případě použití sklenice typu collins ji také mějte naplněnou čistým ledem.
  7. Zdobíme citronovou kůrou.

Tip: místo šumivého vína můžete vyzkoušet dnes populární alkoholickou limonádu z cukrové třtiny Hardseltzer.

 

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.