Daiquiri, 4 stačí drahoušku

Daiquiry

Koktejl na bázi rumu, který důlní dělníci na Kubě zvládli i 4x než začali svou směnu.


Budete potřebovat

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/daiquiri-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Připravte si sklenici typu miska a umístěte ji 5 - 10 minut předem do mrazničky
  2. Nadávkujte 4 cl kubánského rumu, 2 cl limetové šťávy a 1,5 cl cukrového sirupu.
  3. Přidejte led tak, aby vystupoval těsně nad hladinu.
  4. Vše řádně protřepte v šejkru po dobu alespoň 25 vteřin. V kubánském baru La Floridita, kde koktejl vznikl, jej barman šejkoval údajně až 4 minuty.
  5. Poté přceďte do připravené sklenice a ozdobte osminkou limety umístěné na okraj sklenice. Drink si tak můžete chuťově doladit.

Troška barmanského dějepisu

„Zpěněná hladina moře, kterou právě projíždí loď rychlostí třicet uzlů.“ – Ernest Hemingway

Přesně takhle známý spisovatel a velký milovník koktejlu Daiquri, popsal tento svěží, ale silný drink. Kombinace rumu, limety a cukru, ale existuje již dlouho. Píše se 21. srpen 1740 a britský víceadmirál Edward Vernon, doporučuje přesně tuhle kombinaci svým námořníkům, aby splnili svou denní kvótu na konzumaci rumu.
Pokud ale chceme vědět, kdy vzniklo jméno Daiquiri, musíme na ostrov Kuba na přelom 19. a 20. století. Tam totiž v místním baru posedávají důlní dělníci a popíjí kombinaci rumu, cukru a sťávy z limety. Mají před směnou a jejich zvykem, než vyrazí do práce, je dát si tři nebo čtyři tyto zatím bezejmenné koktejly. A všiml si toho i jejich šéf, ředitel americko-španělské důlní společnosti Jenning Cox a pojmenoval drink podle blízké kubánské vesničky Daiquiri. Vnučka pana Coxe však tvrdí, že na drink přišel, když mu přijeli američtí přátelé a došel mu gin s vermutem a tak sáhl po všude přítomném rumu a vytvořil svým hostům Daiquri. No, ať už je pravda jakákoliv, drink je oblíbený dodnes. Salud!

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Mojito | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

 

Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.